Ta strona używa plików cookies.
Polityka cookies    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ
Kocham Radzyń Podlaski

  Kochamy nasze miasto i jesteśmy z niego dumni!

Na Nowym Świecie w Warszawie powstało bistro Bursztynowa

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek

Na Nowym Świecie w Warszawie powstało bistro Bursztynowa - miejsce inspiracji, edukacji, opowiadania o serach ale też ich historii, o tym jak i z czym je łączyć, jak serwować i zarażać fascynacją innych. To innowacyjny koncept Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, producenta serów długodojrzewających: Bursztyna, Szafira i Rubina.

- Miało być wielkie otwarcie, piękna uroczystość i mnóstwo gości – mieszkańców Warszawy i okolic, którzy razem z nami mieli świętować miesiące prac i przygotowań. Epidemia pokrzyżowała nam te plany. Bez wielkich fajerwerków, ale z otwartymi ser(c)ami otworzyliśmy dla Was miejsce, jakiego nie ma jeszcze w Warszawie, ba … nie ma jeszcze w Polsce. Zapraszamy do Bursztynowa bistro - mówi Aneta Mostowiec, Rzecznik prasowy SM Spomlek.

Pomysł na bistro Bursztynowa narodził się ponad dwa lata temu. Schowany został do szuflady, bo to nie był jeszcze ten czas. Powrócił, kiedy sery z Mleczarni Spomlek tj. Bursztyn, Rubin i Szafir szybko zyskały popularność w wielu najlepszych polskich restauracjach i hotelach. Pojawiły się w kartach dań jako deska serów, dodatek do potraw czy odrębna przekąska. Oczekiwanie na odpowiedni lokal, jego urządzenie trwało miesiącami - czyli tyle ile dojrzewają najdłużej dojrzewające sery tj. Bursztyn Szefa.

- Nowy Świat to lokalizacja wybrana bardzo świadomie. Ucieszą nas stali bywalcy, na nich liczymy, ale przede wszystkim liczymy na turystów z całej Polski, którzy przy okazji wycieczki do stolicy odwiedzą nas i zainspirują się polskimi serami długodojrzewającymi. Młodsze wersje naszych produktów dostępne są w sklepach w całej Polsce, zatem Konsumenci mogą po powrocie w rodzinne strony cieszyć się ich smakiem. W samym bistro zaś oferujemy nie tylko pyszne potrawy, ale również możliwość zakupu wyjątkowych, limitowanych wersji serów, dojrzewających nawet do 30 miesięcy, oryginalnych i ciekawych dodatków jak konfitury czy miody kremowane, kajmak z serem Bursztyn i wiele innych - wymienia Emilia Pożarowszczyk, Kierownik Marketingu i PR.

Wiedza o serach długodojrzewających w Polsce jest wciąż jeszcze mała, chociaż poprzez podróże i wrodzoną ciekawość Polaków rośnie w tempie ekspresowym. Niemniej ser nadal kojarzy się w przypadku wersji śniadaniowych z ketchupem i tostem, a w wersji premium z winem i …? Z czym jeszcze, na to pytanie odpowiada koncepcja Bursztynowa bistro – miejsce inspirowane flagowymi produktami polskiej mleczarni.

- Postanowiliśmy stworzyć miejsce inspiracji, edukacji, opowiadania o serach ale też ich historii, o tym jak i z czym je łączyć, jak serwować i zarażać ciekawością domowników, znajomych. Bursztyn, który ma ponad rok staje się niemal jak krówka, ma karmelową barwę i posmak, dzięki czemu wybornie smakuje podawany zamiast ciasteczka do kawy. To jeden z konceptów edukacyjnych, który na dzień dobry serwowany jest w Bursztynowej - dodaje Emilia Pożarowszczyk.

Do współpracy przy tworzeniu dań w Bursztynowa bistro firma zaprosiła najlepszych Szefów Kuchni, którzy na co dzień serwują potrawy z serami: Bursztynem, Szafirem i Rubinem. Wsparcie kucharzy i restauratorów z całej Polski wzbogaci menu bistro, które zaskakuje nietuzinkowymi daniami z serami. Klasyka deserów w odsłonie z nutą sera: panna cotta wersji z Szafirem, Rubinem lub Bursztynem i owocami w sosie czy beza z 15-miesięcznym serem Bursztyn na bazie serka mascarpone oraz wiśniami to tylko część z niespodzianek, które czekają na gości bistro Bursztynowa. Sery oraz dobrane do nich konfitury czy wina można kupić w lokalu na Nowym Świecie. Będzie to niebanalny, smaczny i niezwykle oryginalny upominek na różne okazje.

- Cieszy nas fakt, że nasze bistro Bursztynowa odwiedzają mieszkańcy okolic oraz pojawiają się ludzie ciekawi kulinariów i miłośnicy sera, czy dobrego jedzenia. W lokalu odbyło się już nagranie do programu „Wyznania Gwiazd”, pojawił się tam już Andrzej Rybiński a w planach kolejnych 7 gwiazd polskiej muzyki. Spontanicznie pojawiają się ludzie chcący napisać coś o tym miejscu. Widzimy, że nasi goście doceniają nasze korzenie spółdzielcze, tradycję , którą mleczarnia kultywuje od 1909 roku oraz tradycje serowarskie, które Skarby Serowara i Spomlek w Polsce po prostu tworzą. To ważne by dbać o to co polskie, co dobre, czym możemy się pochwalić. Tworzymy kulturę i historię polskiego serowarstwa - mówi Paweł Gaca, Wiceprezes Zarządu Mleczarni Spomlek.

Koncepcja bistro, która mieści się w kamienicy wymusza wyposażenie, stąd główną rolę grają przestronne witryny chłodnicze oraz stylizowany na 20 – lecie międzywojenne bar, który wykonany jest z metalowych elementów odwzorowujących oryginalną przedwojenną bramę kamienicy. We wnętrzu są trzy sale, których kolory są nawiązaniem do długodojrzewających serów: Bursztyna, Szafira i Rubina. To również piękne fotografie historyczne nadgryzione przez ząb czasu – czasu, który firma Spomlek wykorzystała na pracę nad rzecz polskiego serowarstwa.

image001
image002
image003
image004
image005
image006
image007
image008
image009
image010
image011
image012
image013

Komentarze obsługiwane przez CComment

Kategoria: